Rostkender mag

Elősegíti a szív és immunrendszer egészséges működését

Milyen állapotok esetén hívhatjuk segítségül a rostkender magot?

  • Esszenciális tápanyagok hiányakor
  • Immunrendszer támogatására
  • Magas szívbetegség kockázat esetén
  • Menopauzás tünetek megjelenésekor

Tudományos tények a rostkendermagról

A KENDERMAG HIHETETLENÜL TÁPLÁLÓ
A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Kivételesen gazdag két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (omega-6) és az alfa-linolénsavban (omega-3).

Gamma-linolénsavat is tartalmaz, mely számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik (1). A kendermag nagyszerű fehérjeforrás, mivel teljes kalóriájának több mint 25%-a kiváló minőségű fehérjéből származik. Ez lényegesen több, mint a hasonló ételek, például a chia mag és a lenmagé, melyek kalóriája 16–18% fehérje.

A kendermag szintén kiváló E-vitamin és ásványi anyagok forrása, például foszfor, kálium, nátrium, magnézium, kén, kalcium, vas és cink (1, 2).

A KENDERMAG CSÖKKENTHETI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT
A szívbetegség az első számú halálozási ok világszerte (3).

A magok nagy mennyiségben tartalmazzák az arginin aminosavat, amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben (4).A nitrogén-oxid egy olyan molekula, amely miatt az erek kitágulnak és ellazulnak, ami alacsonyabb vérnyomáshoz és a szívbetegségek csökkent kockázatához vezet (5).

Egy több mint 13 000 emberen végzett nagy vizsgálat során a megnövekedett argininbevitel megfelelt a gyulladásjelző C-reaktív fehérje (CRP) csökkenésének. A CRP magas szintje a szívbetegséghez kapcsolódik (6, 7).

A kendermagokban található gamma-linolénsav a csökkent gyulladáshoz is kapcsolódik, ami csökkentheti olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek (8, 9). Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és elősegítheti a szív helyreállítását a szívroham után (10, 11, 12, 12).

A KENDERMAG ÉS AZ OLAJ ELŐNYÖS LEHET AZ IMMUNRENDSZER SZÁMÁRA
A zsírsavak hatással lehetnek a szervezet immunválaszaira (13, 14, 15).

A tanulmányok azt sugallják, hogy immunrendszerünk az omega-6 és az omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ. A kendermag jó forrása a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavakhoz. Körülbelül 3: 1 az omega-6 és az omega-3 aránya, amelyet a kendermag optimális tartományban tart.

A KENDERMAG A NÖVÉNYI FEHÉRJE NAGY FORRÁSA
A kendermagokban lévő kalóriák körülbelül 25% -a fehérjéből származik, ami viszonylag magas. (1) Teljes fehérjeforrásnak tekintik őket, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat biztosítanak. Testünk nem képes esszenciális aminosavakat előállítani, ezért azokat az étrendből kell megszereznie. A teljes fehérjeforrások nagyon ritkák a növényvilágban, mivel a növényekben gyakran hiányzik a lizin aminosav. A quinoa a teljes, növényi eredetű fehérjeforrás másik példája.

A kendermagok jelentős mennyiségben tartalmazzák a metionin és a cisztein aminosavat, valamint nagyon sok arginint és glutaminsavat (16). A kenderfehérje nagyon könnyen emészthető, jobban, mint sok gabona, dió és hüvelyes fehérje (17).

A KENDERMAGOK CSÖKKENTHETIK A PMS ÉS A MENOPAUZA TÜNETEIT
A reproduktív korú nők akár 80% -a is szenvedhet a premenstruációs szindróma (PMS) által okozott fizikai vagy érzelmi tünetekben (18). Ezeket a tüneteket valószínűleg a prolaktin hormon iránti érzékenység okozza (19).

A kendermagokban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandin E1-t termel, amely csökkenti a prolaktin hatását (20). Mivel a kendermagok magasak a GLA-ban, számos tanulmány kimutatta, hogy ezek is segíthetnek a menopauza tüneteinek csökkentésében. A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagokban lévő GLA szabályozhatja a menopauzával járó hormon egyensúlyhiányt és gyulladást (21,22)

A TELJES KENDERMAG SEGÍTHET AZ EMÉSZTÉSBEN
A rost az étrend elengedhetetlen része, és kapcsolódik az egészségesebb emésztéshez. A teljes kendermag jó oldható és oldhatatlan rostforrás, amely 20, illetve 80% -ot tartalmaz (1).

Az oldható rost gélszerű anyagot képez a bélben. Ez értékes tápanyagforrás a hasznos emésztőrendszeri baktériumok számára, gátolja a vércukorszint emelkedését és szabályozhatja a koleszterinszintet (23, 24).

 

HJK Rostkender kivonat

Szervezet táplálására, szívbetegség kockázatának csökkentésére, menopauzás tünetekre.

További gyógynövényeink

A növényi alapanyagaink egy egyedi, közel három hétig tartó kíméletes kivonatolási eljáráson esnek át. Az alacsony hőmérsékleten alkalmazott lassú extrakció megóvja a legérzékenyebb hatóanyagokat is. Az előállítás során alkalmazott technológia elősegíti a természetben is előforduló kelátok képződését, a termékeink különleges hatása ezen alapul.

Máriatövismag

A máriatövis hatóanyagai elsősorban a máj- és epeműködés befolyásolásán keresztül támogatja az anyagcsere folyamatokat. A szilimarin erősíti a májsejtek falát, ellenállóbbá teszi a méreganyagokkal szemben, és támogatja a máj regenerálódását, glutation képződését.

Feketekömény mag

Emésztési és májproblémák esetén, immunrendszer erősítésekor, allergiák kezelésében, bakteriális és vírusos fertőzések esetén, általános gyulladáscsökkentésben, rosszindulatú folyamatok elleni védekezésben, érelmeszesedés kiegészítő kezelésében, koleszterinszint csökkentésében.

 

Huminsav - fulvosav

Természetes ásványi anyagok, biológiailag aktív kelátok .A természetes huminsavak/fulvosavak több mint 70 féle ásványi anyagot, mikro és nyomelemeket tartalmaz ráadásul mindezt biológiailag jól hasznosítható formában.